Klachten zijn pijn aan uw borstkas bij bewegen, hoesten, lachen niezen of ademhalen.
Bij een gekneusde rib is het weefsel rondom een rib beschadigd. Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib is aantoonbaar op een röntgenfoto.
Beiden kunnen meestal weinig kwaad. Echter bij benauwdheid moet wel een longperforatie worden uitgesloten.
Over het algemeen genezen ze vanzelf binnen 2 weken.
Oorzaken van een gekneusde of gebroken rib
Een gekneusde of gebroken rib komt meestal door een val, ongeluk, stoot of klap tegen uw borstkas. Maar kan ook het gevolg zijn van een onderliggende kanker, metastase.
Ook ouderen en mensen met botontkalking hebben een grotere kans om ribben te breken.
Kan een gekneusde of gebroken rib kwaad?
Een gekneusde rib kan geen kwaad. Ook een gebroken rib kan meestal geen kwaad. Er is een kleine kans dat een gebroken rib een klaplong veroorzaakt. Een botsplinter prikt dan als het ware de long lek. Dit kan zorgen voor benauwdheid en pijn in de borstkas.
Een andere complicatie kan zijn dat u door de pijnlijke rib minder goed kunt doorademen? Dan heeft u een grotere kans op een longontsteking. Dit is vooral op hogere leeftijd zo.
Hoe onderzoek je een gekneusde of gebroken rib?
De arts luistert naar de longen. Ook voelt hij/zij waar de pijnlijke plek zit.

Het heeft meestal geen zin om een röntgenfoto van de longen of ribben te laten maken. Het is namelijk niet belangrijk om zeker te weten of een rib gekneusd of gebroken is: beide genezen vanzelf. Overigens is een breuk in een rib ook niet altijd goed zichtbaar op een röntgenfoto.
Twijfelt de arts of u een klaplong heeft? Of schade aan uw hart, longen, lever, nier of milt? Dan kan hij/zij wel verder onderzoek doen, zoals een röntgenfoto van de longen, een echo van de buik of het controleren van uw urine.